Hangi Kitap?

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Haklar Ve Ödevler


Haklar ve ödevler nedir? Haklar ne işe yarar? Ödevsiz bir gezegende olmak ilk başta güzel gelebilir peki sonra?
Her birimiz ıssız bir adada yaşamadığımıza göre birlikte yaşamanın birbirimize karşı getirdiği sorumluluklarımız vardır. Bu birlikte yaşamanın getirdiği bir sorumluluktur. Sorumluklarımız da bize bir takım ödevleri yüklemektedir. İşte bu sorumluk ve ödevleri yerine tam anlamıyla yerine getirenlere de “insan gibi insan” deriz. Çünkü insan gibi insanlar kendilerinin en temel ödevlerinin başkalarına saygı göstermek olduğunu bilirler.

Hiçbir sorumluluk olmadığı için hak diye bir şey de yok. Sinema sahibi sinemayı ne zaman isterse açıyor. Otel sahibi oda dolu olmasına rağmen o odayı başkasına veriyor ve o odadakiler odalarını kaybediyorlar. Ödevsiz bir dünyada olursak haksız bir dünyada olmuş oluruz…

İnsanlar uzun süre çocukların anne ve babalarını düşünmeleri gibi, hakları ve ödevleri dağıtan üstün bir varlık olduğuna inandılar. Bunlar krallar, diktatörler veya din adamları olmuştur. Başkalarının hak ve ödevlerine karar veren bütün bu insanlara “zorba” denir.


Zamanla her ülkede yaşanan vatandaşların hak ve ödevlerini belirleyen yasalar vardır. Yasal anlamda hakkımız yoksa özgürlüğümüz de yok demektir. Haklar ve ödevler özgürlüklerimizin bekçileridir.


Bir hak, eğer herkes aynısına sahipse gerçek bir haktır. Ne yazık ki insanlar yeryüzünde aynı haklara eşzamanlı olarak sahip olamamışlardır. Bu nedenle insan hakları evrensel bildirgesi yayınlanmıştır. “Her bireyin yaşama hakkı vardır.” Ama insanca yaşama hakkı…















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi, isteklerinizi, eleştirilerinizi buraya yazabilirsiniz. :) İyi okumalar.

Tiny Book