Hangi Kitap?

24 Ağustos 2010 Salı

Başarı ve Başarısızlık

Başarı nedir? Önemli tek başarı başkalarını geçmek midir? Oysa başkasının gözünde başarı olan bize başarı olarak gelmeyebilir. Peki, gerçekte başarı nedir? Çok zengin ya da çok ünlü olsak yine de dünyanın en mutlu insanı olur muyduk? Başarısızlık karanlık bir tünele benzer. Kendimizi hep başarısız hissedip oradan çıkamayacağımızı düşünürsek oradan çıkamayız. Böyle zamanlarda bize inanan birine ihtiyaç duyarız ve o zaman tünelin ucunda küçük bir ışık belirir.


İşte size aynı olayda iki farklı davranış:

Bir: “Zavallı oğlum, en ufak bir denge duygusu yok sende, ooof of, gerçekten de daha kırk fırın ekmek yemen gerek senin…” Adam oğluna bisiklete binmeyi değil, ona ne kadar beceriksiz olduğunu ve bunu asla başaramayacağını anlatmaya çalışıyor.

şte bu durumun yarattığı sonuç; “Başarısızlık korkusu başarısızlığın kendinden de beter!” dir.


İki: “Evet, evet, ayağını hiç yere koymadan en az iki metre gittin, aferin! Hadi biraz daha gayret, önüne bak ileri doğru, işte böyle. Çok yeteneklisin, bugünlük yeterince ilerledin bile, gidip birer sıcak çikolata içelim, yarın sabah yeniden geliriz. Yarın patikanın sonuna kadar gideceğine adım kadar eminim…” Çocuk ileriye baktığında, az sonra ulaşacağı başarıyı görüyor ve kendine güveniyor.


Başarılı olmak için başkalarının da buna inanmasına gereksinim duyarız. Ayrıca başarısızlık bizimle konuşmaya çalışan gerçek dost gibidir. ;Hani “dost acı söyler ama gerçeği söyler!” örneği gibi. Bize yolunda gitmeyen, değiştirmemiz, geliştirmemiz ya da tümüyle bırakmamız, vazgeçmemiz gerekenler hakkında pek çok bilgi verir. Bu başarısızlıkları okuyup anlamak yerine unutmayı seçersek çevremizdeki çember içinde döner dururuz.


Başkalarına başarılarımızı göstermek hoşumuza gidebilir ama bu davranışımız onları üzebilir de. Başarıyı içselleştirmek bu noktada önem taşır. Bu bizim başarımız olduğuna göre bunu çevremizdekilerle aramıza bir engel olarak sunmamalıyız.


Başarı ve başarısızlıklarla, ancak projelere istekle sarıldığımızda, içimiz içimize sığmadığında, harekete geçtiğimizde, deneyler yapma isteği duyduğumuzda karşılaşırız. Karşılaşacağımız son, her ne olursa olsun en yararlı sonuç “kendimizi keşfetmektir.”











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi, isteklerinizi, eleştirilerinizi buraya yazabilirsiniz. :) İyi okumalar.

Tiny Book