Hangi Kitap?

15 Ağustos 2010 Pazar

Özgür Olan ve Olmayan

Özgürlük ne demektir? Özgürlük ne işe yarar? Burada robotlardan örnek verebiliriz. Robotlar günümüzde her şeyi yapabilecek şekilde tasarlanıyor. Ama önüne konulan tıpatıp aynı olan iki kırmızı şekerden hangisini seçeceğine karar veremiyor. İşte burada “Özgürlük aynı zamanda nedeni olmadan bir şeye karar verebilmektir”.



Uzaktan kumandalı arabanın kumandasının kolunu sağa itersek sağa, sola itersek sola gider. Oysa insanların uzaktan kumandası ya da programlanabilme özelliği yoktur. Çünkü insanlar özgürdür. Ama bazen özgürlük özgürlüğü öldürebilir. Örneğin özgür olarak uyuşturucu alırsan, bu senin özgür olarak yaptığın son seçim olacak. Öyle ki zamanla uyuşturucu senin özgürlüğünü tamamıyla öldürecek. Çünkü uyuşturucu bağımlılık yapar. Böylece kişi parasını hep uyuşturucuya yatırır ve işsiz kalır, hatta yaşamını bile yitirebilir.


Özgür olmak bazen rahatımızdan vazgeçmeyi gerektirir. Çoğumuz eve bir köpek isteriz. Ama ilk anda köpeğin ihtiyaçlarını sağlaması gerekenin biz olduğumuzu unuturuz. Öyle ya! Okuldan eve geldin, arkadaşlarınla buluşup, oyun oynayacaksın ama köpeğin gezdirilmesi gerekiyor! Yağmurlu günlerde bu çekilmez olabilir, özellikle köpek silkelendiğinde ona yakınsanız. Salt bunları düşünüp köpek almaktan vazgeçsek de çok şey kaçıracağımızı bilmeliyiz. Köpeğinizle oyun oynama, onunla ilgilenme, arkadaş edinme zevki gibi.

“Ama yine de özgürlüğümüzü; zevkler, mutluluklar, yeni insanlar ve daha neler neler keşfetmemizi sağlayacak seçimler yapmak için kullanabiliriz.


İşte o zaman özgürlük bir araç haline gelir. Mutluluğumuzu -tamamen kendi sorunluluğumuzun eseri olan mutluluğumuzu kurmanın aracı haline


Dizinin dokuzuncu kitabı çocuklara “özgürlük” kavramının ne olduğunu ya da “ne olamayacağını” anlatıyor.”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi, isteklerinizi, eleştirilerinizi buraya yazabilirsiniz. :) İyi okumalar.

Tiny Book